EFT 2017-12-13T02:25:24+00:00

praktijk lisette dierick

EFT relatietherapie en individuele begeleiding in Zeist

06-40749212

Gratis oriënterend gesprek

EFT

De meest succesvolle relatietherapie

EFT – Emotionally Focused Therapy – richt zich op de hechting tussen de partners. Relatieproblemen ontstaan doordat er niet voldoende verbondenheid (hechting) ervaren wordt. We wisten al dat hechting voor kleine kinderen erg belangrijk is, maar onderzoek heeft uitgewezen dat ook voor volwassenen de kwaliteit van de verbondenheid die je met je partner hebt (de hechting) belangrijker is dan wat ook.

EFT is ontwikkeld door de Canadese klinisch psychologe Sue Johnson en overgewaaid vanuit Amerika naar Europa. Niet voor niets, want onderzoek heeft aangetoond dat het de meest succesvolle relatietherapie is die er bestaat.

Het doel van de therapie is om het gevoel van verbondenheid tussen de partners te verhogen. En om de emotionele beschikbaarheid van de wederzijdse partners te verbeteren.

In de therapie onderzoeken we samen waarom het steeds misgaat tussen jullie. Vervolgens leer je hoe je je (weer) emotioneel kunt verbinden met je partner.

In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen en om de relatiedynamiek te veranderen. Bijvoorbeeld: onder boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet en waar je behoeftes liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens en je behoeftes durft te tonen. Voor een goede relatie is het dus heel belangrijk dat we die gevoelens en hechtingsbehoeftes kunnen (h)erkennen en er op een volwassen, effectieve en heldere manier over kunnen communiceren.  De vraag waarmee we ons bezig houden is: ‘Hoe kan ik mijn behoeftes op zo’n manier overbrengen dat ze zou dichterbij brengen, en niet verder weg?’

Tijdens de EFT-relatietherapie doorlopen we 3 fases

  • De eerste fase is de de-escalatie-fase: In deze fase gaat het erom inzicht te krijgen in wat er mis gaat en hoe het komt dat de relatieproblemen in stand worden gehouden. Ook leer je de cirkel van negativiteit te doorbreken en ervoor te zorgen dat interacties niet meer uit de hand lopen.
  • De tweede fase is de verbindings-fase. We richten ons op het verhogen van veiligheid en vertrouwen. Hoe herstel je de verbinding en kom je weer in gesprek met elkaar?

Als het goed gaat werken jullie zozeer samen aan het doorbreken van de negatieve patronen en verandering van gedrag, dat er ruimte komt om opnieuw een emotionele verbinding aan te gaan, die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert. Het voelt ook veilig genoeg voor beiden om oude situaties uit te praten waar je nog last van hebt.

  • De derde fase is de bestendigings-fase. Het lukt steeds beter om niet in oude valkuilen terecht te komen. De focus ligt op hoe je relatie gezond blijft en je kunt blijven genieten van emotionele en fysieke intimiteit,

Het resultaat van dit traject is dat je weer open durft te zijn, dat je ontvankelijk kunt zijn en dat je samen in staat bent een liefdevolle relatie te creëren.

Waarom is EFT zo succesvol?

Bij de gewone relatietherapieën gaat het vooral om het leren van communicatieregels en onderhandelingsvaardigheden. Maar slechte communicatie met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom. Bij EFT staat het herstel van vertrouwen, veiligheid en intimiteit centraal. Ieder mens heeft de behoefte aan een veilige verbinding, zeker met je partner.

EFT is uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm. Wetenschappelijk onderzoek naar EFT heeft in algemene zin het volgende aangetoond:

  • EFT werkt beter dan andere vormen van relatietherapie;
  • EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie;
  • EFT-relatietherapie is succesvol bij partners uit alle lagen van de bevolking;
  • De resultaten laten zien dat er na een succesvolle EFT-therapie weinig terugval is.

Maak een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek:  info@www.lisettedierick.nl

Wil je meer weten over Emotionally Focused Therapy kijk op: www.eft.nl